Składniki (na formę 24 cm) :
- 250 herbatników Digestive z czekoladą
- 150 g masła
- 100 g płatków owsianych
- 600 g zmielonego twarogu śmietankowego
- 120 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Ciasteczka
i płatki owsiane rozkruszyć w blenderze. Dodać masło i zmiksować na
jednolitą masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć masę na
spodzie. Podpiec w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Spód lekko
przestudzić.
Twaróg,
cukier, kremówkę, mąkę, sok, ekstrakt i jajka zmiksować na jednolitą
masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony
spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez
godzinę, aż sernik przestanie być płynny. Ostudzić w piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach.
Bezpośrednio przed podaniem wyłożyć na sernik dżem czereśniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.