Kategorie

19.09.2013

Babeczki ze śliwkami

Ricotta, która prosi o wykorzystanie i śliwki.  Poszperałam i znalazłam kilka inspiracji.  Zupełnie inne niż tradycyjne muffiny, ale jakie dobre.




Składniki (na ok 15 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 150 g cukru drobnego
  • skórką z jednej cytryny
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 7 - 9 śliwek

Wykonanie:
Śliwki myjemy i kroimy na pół.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny.  Kiedy będzie puszyste dodajemy ricottę i nadal ucieramy.  Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy.  Przez moment ucieramy.  Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy.  Mieszamy z utartą masą.  Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami.  Do każdej babeczki wkładamy połówkę śliwki.  Pieczemy 20 - 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru i będą suche w środku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.