Składniki (na ok 15 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 150 g cukru drobnego
- skórką z jednej cytryny
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 7 - 9 śliwek
Wykonanie:
Śliwki myjemy i kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło
ucieramy z cukrem i skórką z cytryny. Kiedy będzie puszyste dodajemy
ricottę i nadal ucieramy. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Przez
moment ucieramy. Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy. Mieszamy z
utartą masą. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do
każdej babeczki wkładamy połówkę śliwki. Pieczemy 20 - 25 minut, aż
babeczki nabiorą złotego koloru i będą suche w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.