Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
- 150 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 jajko
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju
- 200 g śliwek
- 70 g mąki
- 35 g zimnego masła
- 30 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Suche
składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy jogurt, olej i
jajko. Wlewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Śliwki
myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Każdą połówkę kroimy jeszcze
na 2 - 3 części. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto
przekładamy do foremek muffinkowych.
Szykujemy
kruszonkę. Mąkę i masło wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki.
Dodajemy cukier i mieszamy. Kruszonką posypujemy muffiny. Pieczemy w
180 stopniach przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.