Kategorie

23.10.2013

Dyniowa zupa kokosowa

Zup z dyni robiłam już kilkanaście.  Ta przypomina mi trochę tę z pieczoną dynią.  Dziękuję Ani za przepis, bo bardzo nam posmakowała.





Składniki:
  • cała mała dynia (najlepiej hokkaido)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • curry

 Wykonanie:
 Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy na chwilę dynię i przez chwilę razem smażymy.  Dolewamy wody tyle, aby zakryła dynię.  Gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.  Dodajemy mleczko kokosowe, miksujemy całość, doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.