Kategorie

22.10.2013

Pizza z dynią

Kolejna pizza na naszym ukochanym spodzie.  Tym razem spróbowałam połączenia, które kusiło już w wielu miejscach, na przykład tutaj - szałwia i dynia.  Muszę przyznać, że bardzo mi posmakowało.  Bardzo.




Składniki:
  • 1 spód do pizzy np ten
  • kilka łyżek sosu pomidorowego (np z tego przepisu)
  • pół dyni butternut, lub innej o dość zwięzłym miąższu
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy
  • kilka listków szałwii
  • ser kozi

Wykonanie:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy przez około 15 - 20 minut w 180 stopniach. 
Na przygotowany spód od pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy.  Wykładamy upieczoną dynię i listki szałwii.  Kładziemy kozi ser.  Pieczemy w piekarniku (najlepiej na kamieniu) w temperaturze 230 - 250 stopni przez 8 - 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.