Kategorie

14.10.2013

Szarlotka

Kolejna szarlotka mojej teściowej.  Wyszła przepyszna (jak zwykle zresztą).  Kiedy zapytałam o przepis, usłyszałam, że to wszystko na oko.  Chciałabym mieć takie oko.




Składniki:
  • 3/4 kostki margaryny (250 g - można użyć masła)
  • 1/3 kostki masła
  • ok 2 - 3 cm kawałek smalcu (odkrojony z kostki)
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru (może być waniliowy)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • jabłka + cukier

Wykonanie:
Tłuszcze i mąkę siekamy.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy.  Ciasto dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4).  Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Szykujemy jabłka.  Obieramy, kroimy na kawałki i dusimy.  Dosładzamy do smaku.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na wymiary standardowej blaszki.  Na ciasto kładziemy podduszone jabłka.  Białka ubijamy na sztywno z solą.  Dodajemy powoli cukier.  Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.  Wykładamy na jabłka.  Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta.  Pieczemy ok 40 - 50 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.