Kategorie

15.10.2013

Pesto z orzechami włoskimi

Pokazywałam już na blogu kilka przepisów na pesto, ale jeszcze nie było tego najbardziej spotykanego.   Tym razem też nie będzie, bo orzechy nie te klasyczne.  Muszę jednak przyznać, że ja chyba wolę z włoskimi.




Składniki:
  • liście bazylii z 2 krzaczków
  • garść orzechów włoskich (posiekanych)
  • ok. 50-60 g Parmezanu lub Grana Padano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
Liście myjemy i osuszamy. Orzechy siekamy niezbyt drobno i prażymy na suchej patelni mieszając, aby się nie przypaliły.  Liście, orzechy, starty ser i roztarty czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.  Następnie powoli dolewamy oliwy nadal miksując, aż osiągniemy pożądaną przez nas konsystencję. 
Możemy też utrzeć składniki w moździerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.