Jak
wyglądają Wasze śniadania? Bo rozumiem, że je jecie, prawda? U nas na
tygodniu w wersji dorosłej królują kanapki z domowego chleba,
obowiązkowo z porcją warzywną. U dzieci zazwyczaj mleko, za to z jakimś
owocem. Jednak w weekendy już bardziej szalejemy. Dzisiaj pokażę Wam
śniadanie, które można przygotować też w ciągu tygodnia. Tak naprawdę
można zacząć już wieczorem, a potem rano szybko dokończyć. Dzięki
takiemu śniadaniu możecie zacząć dzień od pierwszej z pięciu zalecanych
porcji warzyw i owoców
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 szklanki soku pomarańczowego Tymbark 100%
pół pomarańczy
garść orzechów
ew. miód, syrop z agawy
Wykonanie: Kasze
prażymy w garnku, aż zacznie przyjemniej pachnieć. Zalewamy wrzącą
wodą, przykrywamy i gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. (Te
czynności możemy wykonać wieczorem). Dolewamy sok pomarańczowy i
gotujemy dalej przez około 5 - 7 minut, aż kasza będzie miękka.
Pomarańczę obieramy i każdą cząstkę kroimy na pół. Dodajemy do
ugotowanej kaszy razem z posiekanymi orzechami. Możemy posłodzić miodem
lub syropem z agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.