Składniki (na ok. 8-10 sztuk):
- 60 ml miodu (u mnie gryczany)
- 70 g cukru trzcinowego
- 60 ml oleju
- 1 jajko
- 115 g śmietany (12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 125 g mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W
misce wymieszać miód, cukier i olej. Dodać jajko i ponownie
wymieszać. Następnie wmieszać śmietanę. Dodać proszek, przyprawy i
sól. Na samym końcu delikatnie wymieszać całość z mąką (tylko do
połączenia składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Nakładać do 2/3 wysokości. Piec przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.