27.11.2013

Korzenne muffiny

Specjalnie na Korzenny Tydzień upiekłam mocno piernikowe muffiny.  Smak miodu i korzennych przypraw jest w nich bardzo odczuwalny.  Do tego dość długo zachowują świeżość, zupełnie jak pierniki. Przepis na podstawie Pastry Affair.




Składniki (na ok. 8-10 sztuk):
  • 60 ml miodu (u mnie gryczany)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • 115 g śmietany (12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać miód, cukier i olej.  Dodać jajko i ponownie wymieszać.  Następnie wmieszać śmietanę.  Dodać proszek, przyprawy i sól.  Na samym końcu delikatnie wymieszać całość z mąką (tylko do połączenia składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Nakładać do 2/3 wysokości.  Piec przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...