Kategorie

3.11.2013

Krem toffi

Wspaniały, aksamitny, słodki, ale bez przesady.  Idealny do sernikaplacuszków czy deserów.  Sprawdzi się też z goframi.  Sos z przepisy Gary'ego Rhodes'a.






Składniki:
  • 150 ml wody
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Wodę i cukier podgrzewamy w garnku, aż cukier się rozpuści.  Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa nabierze brązowego koloru (zajmie to kilka minut).  Należy uważać, bo karmel jest bardzo gorący.  Brązowy karmel zdejmujemy z ognia.  W drugim garnku podgrzewamy kremówkę.  Następnie przelewamy do karmelu i ostrożnie mieszamy.  Gotujemy przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Przed podaniem czekamy, aż sos lekko przestygnie. 
Sos możemy przetrzymywać kilka dni w lodówce.  Jeżeli nam zgęstnieje, to wystarczy go podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.