Kategorie

13.11.2013

Omlet cesarski z orzechami

Jeden z lepszych omletów jakie jedliśmy.  Nawet chłopaki, nie do końca przekonani do omletów, zjedli z ochotą.  Ba, nawet usłyszałam, że mogę takie śniadania robić częściej. Wzorowałam się na proporcjach Szelki, ale dodałam orzechy, aby pasowało do Orzechowego Tygodnia.




Składniki (na 1 omlet):
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 60 ml mleka
  • 40-50 g mąki pszennej
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią.  Dodajemy mleko i mieszamy.  Stopniowo dodajemy mąkę dokładnie mieszając. Dodajemy połowę orzechów i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.  Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. 
Na patelni rozgrzewamy masło. Przelewamy masę i smażymy, aż omlet się zetnie.  Przekładamy na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza) i smażymy z drugiej strony.  Omlet kroimy na kawałki i przez chwileczkę jeszcze podsmażamy. Omlet przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem z agawy, posypujemy resztą orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.