Kategorie

14.11.2013

Płatki owsiane, orzechy brazylijskie i suszona żurawina.  Czy może być lepsze połączenie?  Te ciasteczka są naprawdę wspaniałe.  Niezbyt słodkie, chrupiące i smaczne. Inspirowałam się tym przepisem. 




Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 120 g orzechów brazylijskich (lub innych)
  • 30 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek.  Masło ucieramy z cukrem.  Dodajemy jajko i wanilię i ponownie ucieramy. Dosypujemy mąkę i mieszamy łopatką.  Dodajemy partiami orzechy, płatki owsiane,  wiórki kokosowe i żurawinę.  Odmierzamy po czubatej łyżce ciasta i formujemy z każdej kulkę.  Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.  Ciastka pieczemy przez około 12 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.  Dopiekamy przez 3-5 minut.  Ciasta mają być lekko brązowe na brzegach.  Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez kilka minut na blaszce.  Następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Przechowujemy w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.