Składniki (na 1 omlet):
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 g cukru
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- 60 ml mleka
- 40-50 g mąki pszennej
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy mleko i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę dokładnie mieszając. Dodajemy połowę orzechów i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą żółtkową.
Na patelni rozgrzewamy masło. Przelewamy masę i smażymy, aż omlet się zetnie. Przekładamy na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza) i smażymy z drugiej strony. Omlet kroimy na kawałki i przez chwileczkę jeszcze podsmażamy. Omlet przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem z agawy, posypujemy resztą orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.