Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 - 5 dorodnych ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 małej cytryny
Wykonanie:
Buraki
myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Pietruszkę myjemy i obieramy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Pokrojone
buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub
naczynia kamionkowego. Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z
cytryny. Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej
wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni. Następnie zlewamy
zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.