14.12.2013

Zakwas buraczany

Już niedługo Wigilia, pora więc nastawić zakwas na barszcz.  Ten przepis dostałam, a raczej dostałą go moja mama, od teściowej mojej siostry.   Nie wymaga on użycia chleba, więc nie musicie się martwić pleśnią. Do tego zakwas jest gotowy w 3 - 4 dni.




Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 - 5 dorodnych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 małej cytryny


Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Pietruszkę myjemy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy.  Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.  Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny.  Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni.  Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...