Kategorie

31.01.2014

Babeczki z jabłkami

Dawno nie robiłam nic słodkiego.  Na wizytę moich siostrzenic nie mogło jednak zabraknąć czegoś małego do przegryzienia.  Dziewczynki z przyjemnością zjadły babeczki, chociaż krem twarożkowy smakował nie wszystkim.  Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.



Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka

  • 100 g sera śmietankowego
  • 60 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • jabłko do dekoracji


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, aż będzie puszyste.   Dodawać po jednym jajku nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.  Dodać do masy maślanej i wymieszać.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z masą i przełożyć do papilotek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.  Babeczki wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do przestygnięcia.
Przygotować krem.  Serek i masło utrzeć razem z cukrem.  Posmarować kremem babeczki.  Można udekorować cząstkami jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.