4
urodziny to nie byle jaka okazja, prawda? Tradycja jest taka, że moje
siostrzenice mogą sobie zażyczyć tort, a ciocia stanie na głowie i go
zrobi. Był motylek, była biedronka, był różowy bez mleka, czekoladowy,
a teraz miał być tort w kształcie serca o smaku truskawek. Na
szczęście rok temu kupiłam foremkę, więc przynajmniej jeden kłopot z
głowy. Trochę natrudziłam się z dekoracją i kremem, który mi się
zwarzył. Na szczęście udało mi się go uratować. Potem zabrakło mi
kremu w połowie dekorowania i robiłam drugi. Ten przynajmniej już się
nie zwarzył. Nie wyszło może idealnie, ale jest. Mój pierwszy tort
dekorowany w ten sposób. Już wiem, że nie ostatni ;)
A
skąd nazwa "Truskawkowe love"? Zapytałam Was na FB jak nazwać taki
tort. Edytka pierwsza podała tę nazwę, a potem kilka osób ją
podchwyciło. Nie było wyjścia ;)
Składniki na biszkopt (1 biszkopt):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
Wykonanie:
Dno
blachy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze
szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1
żółtku nadal ubijając. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy
łopatką. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 30
minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Potrzebne nam będą 2
takie biszkopty.
Składniki na krem truskawkowy:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru waniliowego (domowego)
- 100 g puree truskawkowego*
Wykonanie:
Kremówką
ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. W drugiej misce
ubijamy robotem mascarpone z puree truskawkowym. Mieszamy obie masy i
przez chwilę razem ubijamy.
Składniki na krem maślany do dekoracji:
- 400 g masła w temperaturze pokojowej
- 400 - 500 g cukru pudru
- 6 łyżek puree z truskawek*
Wykonanie:
Masło
ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier i nadal
ucieramy. Na koniec dodajemy puree truskawowe i dokładnie ucieramy.
Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka lub puree, a jeżeli
za gęsty więcej cukru.
Złożenie tortu:
Każdy
biszkopt przecinamy na dwa blaty i nasączamy. Na pierwszym blacie
rozsmarowujemy krem truskawkowy, przykrywamy drugim biszkoptem,
nasączamy go. Na to znowu krem truskawkowy, trzeci nasączony blat, krem
i na wierzch ostatnio blat biszkoptowy. Pozostały krem truskawkowy
rozsmarowujemy cienką warstwą na górze i bokach tortu.
Przygotowany krem maślany do dekoracji przekładamy do worka w tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy tort począwszy od dołu.
*
puree truskawkowe - W czerwcu zmiksowałam i zamroziłam truskawki, a
teraz je tylko rozmroziłam. Jeżeli nie masz zamrożonego puree, rozmróź
całe truskawki, odlej wodę i zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.