Kategorie

25.01.2014

Jajka pieczone

Dzisiaj pomysł na zdrowe i sycące śniadanie.  Śniadanie, które dało mi dużo energii na cały, bardzo wyczerpujący dzień.  Polecam nie tylko wielbicielom jajek i szpinaku.



Składniki:
  • 3 garście szpinaku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • czosnek
  • parmezan


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 kokilki smarujemy oliwą.  Szpinak myjemy, osuszamy i delikatnie siekamy.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy szpinak.  Dodajemy czosnek (1/4 - 1/2 ząbka) i całość smażymy tylko przez 1 - 2 minuty.  Podsmażony szpinak przekładamy na dno kokilek, zostawiając na środku wgłębienie.  We wgłębienia wbijamy po 1 jajku.  Na wierzch sypiemy odrobinę soli i pieprzu oraz odrobinę startego parmezanu.  Pieczemy około 10 minut, aż białka się zetną, a żółtka zostaną jeszcze płynne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.