Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- przecier pomidorowy dobrej jakości
- natka pietruszki
- jogurt / śmietana
- kasza jaglana
Wykonanie:
Umyte
udo zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy liść i kilka ziarenek ziela.
Po kilkunastu minutach dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy
wywar. Do gotowego wywaru dodać przecier pomidorowy (daję 500 ml na ok
2,5 l wywaru). Pogotować razem przez chwilę. Doprawić do smaku.
Ugotować kaszę jaglaną. Ugotowaną kaszę pogotować
przez 2 - 3 minuty razem z zupą (ilość kaszy zależy od upodobań). Zupę
posypać natką pietruszki i dodać jogurt lub śmietanę (ja dodaję zawsze
już na talerzu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.