Kategorie

23.01.2014

Owsianka z nerkowcami (bez mleka)

Po mleku migdałowym przyszła kolej na wersję z nerkowców.  Miałam ich tylko na 250 ml mleka i od razu wiedziałam, że powstanie z niego owsianka.  Wyszła idealna, lekko orzechowa, kremowa, taka jaką lubię.



Składniki:
  • 250 ml mleka z nerkowców
  • 2 łyżki miazgi z nerkowców (pozostałości po robieniu mleka)
  • 125 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 2 łyżki żurawiny
  • ew. syrop z agawy


Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy płatki.  Podgrzewamy dość często mieszając.  Gotujemy tak przez kilka minut, aż płatki będą miękkie.  Kiedy płatki są już prawie gotowe dodajemy miazgę z nerkowców.  Do gotowej owsianki dodajemy banana pokrojonego w plastry i żurawinę.  Możemy dosłodzić do smaku, ale banan dodaje wystarczająco dużo słodyczy moim zdaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.