Kategorie

22.01.2014

Spaghetti alla amatriciana

Bardzo lubimy makarony z sosem pomidorowym.  Zazwyczaj pojawia się wersja tradycyjna.  Kiedy Malwina zaproponowała taki oto przepis na wspólne gotowanie z Edytką wiedziałam, że to danie nam posmakuje.  Miałam rację.  Dziewczyny bardzo dziękuję za kolejne miłe gotowanie i do następnego razu.




Składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pancetty lub innego dobrego boczku
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki chilli w płatkach
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 500 g spaghetti
  • Parmezan lub grana padano
  • oliwa


Wykonanie:
Cebulę posiekać.    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez kilka minut.  Dodać pokrojoną pancettę i razem podsmażać.  Dodać pancettę i pomidory koktajlowe.  Gotować przez kilka minut.  W międzyczasie ugotować makaron al dente.  Odcedzony makaron dodać do przygotowanego sosu i dodać natkę.  Podgrzewać razem przez chwilę.  Podawać od razu posypany startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.