Kategorie

21.01.2014

Pieczony udziec z indyka

Dzisiaj Dzień Babci, a ten indyk to specjalność mojej babci.  Moje dzieci go po prostu uwielbiają.  Babcia robi indyka w prodiżu i zawsze jest niezwykle miękki i idealnie doprawiony.  Mój nigdy nie wychodzi taki, ale co zrobić.  Indyka można przygotować na dwa sposoby – z masłem lub bez.  Wersja beztłuszczowa też jest smaczna, a do tego naprawdę dietetyczna.




Składniki:
  • Udziec z indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka czerwona papryka w proszku (lub inne ulubione przyprawy)
  • Ew. masło


Wykonanie:
Udziec myjemy, zdejmujemy skórę.  Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki.  Nacieramy kawałki indyka przyprawami.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na wierzch możemy położyć plastry masła, ale nie jest to koniecznie.  Naczynie przykrywamy.  Pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie (1 kg mięso około 1 godziny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.