Kategorie

28.02.2014

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem

Żytni chleb radzieckiego żołnierza robiłam już  kilka razy.  Głównie ze względu na mąkę z jakiej jest robiony, ale też ze względu na smak i łatwość przygotowania.  Tym razem do chleba dodałam też ziarna słonecznika, żeby było jeszcze zdrowiej.  Muszę przyznać, że w domu są zwolennicy tego pomysłu, ale też i przeciwnicy.  Jednak powtarzać będę.



Składniki:
  • 375 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 430g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)
  • 100 g ziaren słonecznika



Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i solą bardzo dokładnie.  Można użyć rózgi, do ubijania piany.  Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.  Dodać ziarna słonecznika i ponownie przez chwilę wyrabiać. Ciasto  będzie dość gęste i wilgotne.  Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. 
Keksówkę o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.  Przełożyć ciasto, keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik rozgrzać do 260 stopni.  Piec przez około 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut.  Po wyjęciu chleb spryskać wodą.  Odstawić na kratkę do ostygnięcia.  Najlepiej kroić następnego dnia.  Chleb długo zachowuje świeżość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.