Składniki:
- 375 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 430g mąki żytniej razowej
- 15 g soli
- 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)
- 100 g ziaren słonecznika
Wykonanie:
Zakwas
wymieszać z wodą i solą bardzo dokładnie. Można użyć rózgi, do
ubijania piany. Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto hakiem do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Dodać ziarna słonecznika i ponownie przez chwilę
wyrabiać. Ciasto będzie dość gęste i wilgotne. Misę przykryć i
odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza.
Keksówkę
o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto, keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na około
godzinę. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik
rozgrzać do 260 stopni. Piec przez około 10 minut, zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut. Po wyjęciu chleb
spryskać wodą. Odstawić na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej kroić
następnego dnia. Chleb długo zachowuje świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.