Kategorie

1.03.2014

Curry dyniowe z pomidorami

Rozkroiłam kolejną dynię specjalnie z myślą o curry.  Miało być z mleczkiem kokosowym, ale zmieniłam zdanie i dodałam puszkę pomidorów.  Szybko, smacznie i zdrowo.  Ponieważ miałam też usmażone domowe tortille, to podałam do curry.  Wyszła mała fuzja smaków, ale jaka pyszna fuzja.




Składniki:
  • ok 500 g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki (lub więcej) czerwonej pasty curry
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • jogurt naturalny
  • kolendra lub natka pietruszki


Wykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i pastę curry.  Dodajemy dynię, pomidory w puszce, pokrojone chili i odrobinę wody (tak, aby przykrywała warzywa).  Gotujemy przez około 15 minut.  Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku i gotujemy razem przez kilka  -  kilkanaście minut.   Gotowe curry podajemy z jogurtem naturalnym, posypane natką lub kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.