Kategorie

2.02.2014

Zupa z jarmużem i soczewicą

Udało mi się.  Wreszcie zdobyłam jarmuż.  Na początek powstała zupa.  Idealna na zimowe dni.  Gęsta, rozgrzewająca.  Zapraszam.




Składniki:
  • 250 g jarmużu ( 5 - 6 listków)
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 1,5 l wody


Wykonanie:
Cebulę siekamy i szklimy w garnku na oleju.  Jarmuż myjemy o oddzielany listki od grubych gałązek.  Soczewicę płuczemy na sicie.  Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry.  Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wrzącą wodą z odrobiną soli.  Przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok. 20-30 minut).  Zupę dokładnie miksujemy doprawiamy do smaku.   Podajemy z jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.