Kategorie

26.03.2014

Marchewka z groszkiem

O tej porze roku ciężko z dobrymi surówkami czy jarzynkami.  Dlatego też marchewka z groszkiem zaczyna pojawiać się częściej.  W lecie jak najbardziej można ją przygotować ze świeżych warzyw (chociaż w nieco inny sposób),  ale teraz króluje w wersji mrożonej.



Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonej marchwi z groszkiem
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany


Wykonanie:
Marchewką z groszkiem zalewamy wodą tak, aby była równo z warzywami.  Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.  Masło wkładamy do warzyw i mieszamy, aż się rozpuści.  Doprawiamy do smaku. Mąkę ziemniaczaną zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy.  Dodajemy jogurt, ciepłą wodę z gotujących się warzyw i mieszamy.  Wlewamy mieszankę do marchewki i zagotowujemy.  Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.