Składniki:
- 150 g masła, miękkiego + trochę do smarowania
- 150 g cukru (dałam drobny trzcinowy)
- 2 jajka
- 200 g marchewki, starej na tarce
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Foremkę natłuścić masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać marchewkę i połączyć całość. Mąkę przesiać z proszkiem, solą i przyprawami. Dodawać stopniowo do masy tak, aby całość się tylko połączyła. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem. Nałożyć ciasto do foremek (nie nakładać zbyt dużo. Ja nałożyłam za dużo ciasta i zamiast oponek powstały mi mini babeczki. Następnym razem się poprawię). Piec przez około 15 - 20 minut, aż oponki się zrumienią i będą chrupiące. Wyjąć blachę z piekarnika. Oponki pozostawić w formie przez około 5 minut. Następnie wyjąć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.