Kategorie

7.03.2014

Łosoś z puree bazyliowym Ewy Chodakowskiej

Przepis na tego łososia pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej "Zmień swoje życie".  W przygotowaniu samego łososia nie ma nic nadzwyczajnego, za to puree bazyliowe jest rewelacyjne.  Nie jadłam jeszcze nigdy czegoś takiego.  W połączeniu z pieczonym łososiem to strzał w dziesiątkę.  Nie tylko dla tych na diecie.  Polecam.



Składniki (na 1 porcję):
  • 150 g filetu z łososia
  • 150 g ziemniaków (1 duży, 2 małe)
  • listki bazylii (ok. 2 garści)
  • 25 g orzeszków ziemnych bez soli (dałam włoskie)
  • pół ząbka czosnku (dałam cały)
  • ok 50 ml oliwy z oliwek
  • ok 50 g mleka
  • pól cytryny
  •  sól, pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy.  Filet z łososia myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.  Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie nacieramy oliwą i grillujemy lub obsmażamy na patelni.  Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.  Obsmażoną rybę przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy rybę w nagrzanym piekarniku przez 8 minut.  W międzyczasie szykujemy pesto.  Listki bazylii miksujemy z orzeszkami, czosnkiem, sokiem z ćwiartki cytryny.  Stopniowo dolewamy oliwy.  Dodajemy ugotowane ziemniaki  i ubijamy dolewając mleko.  Doprawiamy do smaku.  Upieczonego łososia podajemy z puree bazyliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.