Kategorie

6.03.2014

Razowe muffiny dyniowe z orzechami

Bardzo łatwe, zdrowe a do tego pyszne muffiny.  Najbardziej chyba posmakowały mojej córce, która generalnie nie przepada za dyniowymi muffinami.  Domagała się, aby włożyć jej 2 do szkolnego pudełka ze śniadaniem, bo przecież musi podzielić się ze swoją przyjaciółką.



Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 2000
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • garść orzechów włoskich


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.  Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, proszek i przyprawy mieszamy w misce.  Dodajemy jogurt, pure dyniowe i olej.  Mieszamy całość.  Dodajemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy.  Ciasto przekładamy do przygotowanej formy.  Pieczemy około 20 - 25 minut, aż do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.