Składniki (na 1 porcję):
- 150 g filetu z łososia
- 150 g ziemniaków (1 duży, 2 małe)
- listki bazylii (ok. 2 garści)
- 25 g orzeszków ziemnych bez soli (dałam włoskie)
- pół ząbka czosnku (dałam cały)
- ok 50 ml oliwy z oliwek
- ok 50 g mleka
- pól cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy. Filet z łososia myjemy, osuszamy i nacieramy solą i
pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie nacieramy oliwą i
grillujemy lub obsmażamy na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 220
stopni. Obsmażoną rybę przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy
rybę w nagrzanym piekarniku przez 8 minut. W międzyczasie szykujemy
pesto. Listki bazylii miksujemy z orzeszkami, czosnkiem, sokiem z
ćwiartki cytryny. Stopniowo dolewamy oliwy. Dodajemy ugotowane
ziemniaki i ubijamy dolewając mleko. Doprawiamy do smaku. Upieczonego
łososia podajemy z puree bazyliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.