Kategorie

4.03.2014

Ptysiowe obwarzanki

Kiedy podawałam przepis mojej Babci Jańci na gniazdka, pisałam, że nie był to oryginał przepisu.  Dzisiaj pokazuję ten przepis dokładnie tak, jak zapisała go moja Babcia.  Ptysie w wersji obwarzankowej, z migdałową posypką.  Idealne do popołudniowej kawy.  Zapewniam.



Składniki:
  • 120 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 6 jaj
  • 100 g cukru drobnego
  • 50 g migdałów (dałam płatki)
  • jajko
  • 20 g mąki do podsypywania

Wykonanie:
Wodę gotujemy ze szczyptą soli i masłem.  Do gotującej się wody wsypujemy na raz mąkę.  Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i zrobi się lśniące.  Odstawić do ostygnięcia.  Papier do pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm.  Każdy kwadrat posmarować olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku dokładnie ucierając.  Wyłożyć ciasto na stolnicę.  Odrywać po kawałku i formować wałeczki, a z nich obwarzanki.  Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.  Piec przez około 20 minut w 190 stopni.  Upieczone posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem wymieszanym z posiekanymi migdałami.  Wstawić do piekarnika na 150 stopni na około 5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.