Kategorie

2.04.2014

Ciasto dyniowe z żurawiną

Wiem, że to ciasto typowo jesienne.  Nic jednak nie poradzę na to, że zostały mi jeszcze dynie z którymi trzeba się szybko rozprawić.  Ciasto delikatne, wypełnione żurawiną, w sam raz do kawy czy na spotkanie ze znajomymi.  Przepis na podstawie Spiced Pumpkin Cranberry Nut Loaf.



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 325 puree dyniowego
  • 1 duże jabłko
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę keksówkę, o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek, cynamon i sól.  Wo misy miksera włożyć masło i cukier.  Ucierać, aż masło będzie puszyste.  Dodawać po jednym jajku cały czas dokładnie ucierając.  Dodać wanilię.  Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać puree dyniowe oraz starte na tarce jabłko.  Wsypać suche składniki i wymieszać ciasto tylko do połączenia składników.  Dodać żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać) i wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej formy.  Wstawić do piekarnika na około godzinę i piec do suchego patyczka.   Ostudzić przez kwadrans w formie, a potem wyjąć na kratkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.