Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 325 puree dyniowego
- 1 duże jabłko
- 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę keksówkę, o długości 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek, cynamon i sól. Wo misy miksera włożyć masło i cukier. Ucierać, aż masło będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku cały czas dokładnie ucierając. Dodać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać puree dyniowe oraz starte na tarce jabłko. Wsypać suche składniki i wymieszać ciasto tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać) i wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika na około godzinę i piec do suchego patyczka. Ostudzić przez kwadrans w formie, a potem wyjąć na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.