Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pszennej typ 2000
- 7 g drożdży instant
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła (miękkiego)
- 370 ml ciepłej wody
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać odrobinę mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Po około 3 - 5 minutach dodać mleko w proszku, sól, masło i mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Zawinąć w kulę i przełożyć do miski posmarowanej olejem. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut). Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić na około 15 - 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.