27.04.2014

Ekspresowe bułeczki

Chciałam, aby były godzinne, ale się nie udało.  Chyba nie da się zrobić godzinnych z użyciem mąki pełnoziarnistej.  Może się mylę?  Będę jeszcze próbować.  Z tymi uwinęłam się w mniej niż 2 godziny, a zniknęły w pół.  No dobrze.  Jedna została.  Użyłam ich jako bułeczek do hamburgerów.  Spisały się wyśmienicie.



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej typ 2000
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła (miękkiego)
  • 370 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania


Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.  Dodać odrobinę mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.  Po około 3 - 5 minutach dodać mleko w proszku, sól, masło i mąki.  Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne.  Zawinąć w kulę i przełożyć do miski posmarowanej olejem.  Nakryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut).  Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części.  Z każdej uformować bułkę.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć i odstawić na około 15 - 20 minut.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20  minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...