Kategorie

30.04.2014

Kurczak Saltimbocca

Niesamowite połączenie smaków.  Kurczaka w takiej wersji jeszcze nie jadłam.  Jeżeli Wy też nie, to polecam.  Przepis znalazła Malwina w książce autorstwa Aldo Zilli. Miałyśmy go robić razem z Edytką.  Niestety Edytka nie ma jak zdobyć szałwii (edycja: Edytka dołączyła. klik).  Malwina dziękuję za cudowny pomysł na kurczaka i do następnego razu.



Składniki:
  • 4 plastry piersi z kurczaka
  • 8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Pierś przekroić na pół i delikatnie rozbić.  Każdy kawałek mięsa posolić i popieprzyć do smaku.   Na każdym z kawałków położyć plaster szynki i listek szałwii. Ja miałam malutkie listki, więc kładłam po dwa. Listki przymocować za pomocą wykałaczki (ja użyłam szpikulca do zrazów). Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w mące. Kotleciki obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.  Następnie oczyścić patelnię i rozgrzać masło. Kiedy będzie spienione  dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie dodać podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodać natkę pietruszki i zamieszać patelnią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.