Kategorie

1.05.2014

Biszkopt z 6 jaj

Ostatnio dość często robię torty.  Tak jakoś wypada.  A jak torty, to musi być biszkopt. No przynajmniej powinien.  Tym razem biszkopt z 6 jaj, na tortownicę 23 cm.  Moja koleżanka ostatnio się skarżyła, że w moich przepisach są miary na gramy, a ona nie ma wagi.  Dlatego tym razem podaję też miarę szklankową (200 ml).



Składniki:
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)


Wykonanie:
Tortownice wykładamy na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli.  Kiedy są już dość dobrze ubite dodajemy powoli cukier nie przerywając ubijania.  Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając.  Na ubite jajka przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy szpatułką tak, aby jajka nie opadły.  Masę przelewamy do przygotowanej formy.  Pieczemy przez około 40 - 45 minut.  Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika.  Zostawiamy na około kwadrans.  Następnie nożem oddzielamy boki ciasta od formy  i wyjmujemy na kratkę do przestudzenia, do góry dnem.  Zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia.  Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.