Składniki:
- 4 plastry piersi z kurczaka
- 8 plastrów prosciutto lub innej szynki podsuszanej
- 8 listków szałwii
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 25 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś
przekroić na pół i delikatnie rozbić. Każdy kawałek mięsa posolić i
popieprzyć do smaku. Na każdym z kawałków położyć plaster szynki i
listek szałwii. Ja miałam malutkie listki, więc kładłam po dwa. Listki
przymocować za pomocą wykałaczki (ja użyłam szpikulca do zrazów). Tak
przygotowane kotleciki obtoczyć w mące. Kotleciki obsmażyć na patelni z
rozgrzaną oliwą. Następnie oczyścić patelnię i rozgrzać masło. Kiedy
będzie spienione dolać wino i sok z cytryny. Zagotować sos a następnie
dodać podsmażonego kurczaka. Smażyć przez 1-2 minuty, polewając mięso
sosem. Dodać natkę pietruszki i zamieszać patelnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.