Składniki:
- ok. 500 g makaronu
- 300 g szparagów
- ok 80 ml śmietany 30%
- 100 ml bulionu
- oliwa
- 1 ząbek czosnku (w oryginale 2)
Wykonanie:
Makaron
ugotować al dente. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni poddusić czosnek na oliwie.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone szparagi (bez główek). Dolać
bulion i dusić przez około 10 minut. Pod koniec dodać główki. Wyjąć
kilka główek do dekoracji, a resztę zmiksować razem ze śmietanką (w
oryginale polecano wyjęcie czosnku, ja jednak zmiksowałam z nim i bardzo
mi to smakowało). Zmiksowany sos przelewamy znowu na patelnię.
Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i chwilę razem gotujemy na wolnym
ogniu. Podajemy na ciepło, z odłożonymi główkami szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.