Kategorie

11.05.2014

Pieczona owsianka z rabarbarem

W zimie jadłam tylko owsianki gotowane.  Kiedy przyszły cieplejsze dni owsianka nie smakuje już tak samo.  Dlatego postanowiłam przygotować ją w wersji pieczonej.  Wymarzyłam sobie jeszcze polanie jej karmelizowanym rabarbarem, jednak zupełnie mi się nie udał.  Mimo wszystko nawet bez niego  wyszło bardzo smacznie.



Składniki (na 1 sporą porcję):
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g poppingu z amarantusa
  • 100 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.  Mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym.  Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.  Płatki i popping z amarantusa mieszamy w misce.  Zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy.  Przekładamy na przygotowany rabarbar.  Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.