Składniki:
- 500 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych (dałam 7 g instant)
- 100 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- 300-400 g truskawek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- 60 g mąki
- 20 g cukru
- mleko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do misy robota. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Wlać letnie mleko i dodać cukier. Delikatnie zamieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski nasmarowanej olejem, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części (po ok 90 g). Z każdej uformować kulę, a na środku zrobić wgłębienie. Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem, nakryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, do wyrośnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać w misce z mąką i cukrem.
Masło i mąkę wyrobić palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodać cukier i wymieszać.
Na środek wyrośniętych bułeczek wkładać truskawki. Posypać po wierzchu kruszonką. Brzegi można posmarować mlekiem. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut, aż będą lekko złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.