Kategorie

8.06.2014

Czekoladowe tosty francuskie z truskawkami

Śniadanie czy kolacja idealna.  Rozpusta bez wyrzutów sumienia. No bo w końcu dlaczego?  Chleb na zakwasie, truskawki, jajko.  Samo zdrowie, prawda?  A że smażone?  Kto by się tym przejmował skoro to takie dobre.  Jeżeli nie macie w domu chleba czekoladowego, to zajrzyjcie do Bee, która pokazywałam wersję ze zwykłej brioszki.






Składniki:
  • 4 kromki chleba czekoladowego (takiego lub takiego)
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • sos truskawkowy (taki)
  • świeże truskawki
  • cukier puder
  • masło (do smażenia)


Wykonanie:
Jajka rozbijamy w misce i mieszamy z mlekiem.  Wkładamy kromki chleba na około 5 minut z jednej strony.  Przekładamy na drugą i odstawiamy na kolejnych kilka minut.  Na patelni roztapiamy masło.  Smażymy kromki chleba z każdej strony, aż będą lekko złote.  Przekładamy na talerz.  Polewamy sosem truskawkowym, na wierzch kładziemy pokrojone truskawki i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.