Składniki:
- 500 g mielonego wieprzowego mięsa
- 1 jajko
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 3 -5 łyżek posiekanego koperku
- 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso
mieszamy z 2 łyżkami koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W
razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie
pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy
uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt
dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod
koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody
oraz koperek. Doprawiamy sos do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.