Kategorie

23.06.2014

Pulpeciki w sosie koperkowym

W zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego.  Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej.



Składniki:
  • 500 g mielonego wieprzowego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

  • 3 -5 łyżek posiekanego koperku
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Mięso mieszamy z 2 łyżkami koperku, jajkiem, cebulą.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.  W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki.  Formujemy maleńkie pulpeciki.  W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem.  Wkładamy uformowane pulpeciki.  Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo.  Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut.  Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody oraz koperek. Doprawiamy sos do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.