Zamiast kupować sztuczne gotowce w sklepie, można taki sos przygotować samemu. Tym bardziej, że przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. A sos idealnie sprawdza się do lodów, placuszków naleśników lub .... A to już niedługo.
Dzisiejszy sos przygotowałam w ramach szóstej już edycji Lubelskiego Kociołka. Razem ze mną truskawkowe wpisy opublikowały:
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 - 4 łyżki cukru
- laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki zmiksować. Dodać cukier (ilość zależy od słodkości owoców). Wanilię rozkroić na pół. Ziarenka dodać do musu truskawkowego. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać do truskawek. Zagotować sos cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.