7.06.2014

Sos truskawkowy do lodów

Zamiast kupować sztuczne gotowce w sklepie, można taki sos przygotować samemu. Tym bardziej, że przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie.  A sos idealnie sprawdza się do lodów, placuszków naleśników lub ....  A to już niedługo.
Dzisiejszy sos przygotowałam w ramach szóstej już edycji Lubelskiego Kociołka.  Razem ze mną truskawkowe wpisy opublikowały:



Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • laska wanilii


Wykonanie:
Truskawki zmiksować.  Dodać cukier (ilość zależy od słodkości owoców). Wanilię rozkroić na pół.  Ziarenka dodać do musu truskawkowego. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać do truskawek.  Zagotować sos cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...