Kategorie

3.07.2014

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Wilgotne, z kwaskowatym wierzchem. Idealne do kawy czy herbaty.  No dobrze, kwaskowaty wierzch nie przypadł młodszym dzieciom do gustu, ale już te starsze zajadały ze smakiem.  Przepis na podstawie bloga Grums



Składniki:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek


Wykonanie:
Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić.  Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce.  Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką.  Ciasto przelać do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.