Kategorie

2.07.2014

Razowe scones z porzeczkami

Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację.  Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.  Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek.  W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek.  Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki.  Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
  • 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)


Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki.  Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką.  Dodać porzeczki i ponownie wymieszać.  W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki.  Ciasto rozwałkować w kształt koła.  Przekroić na trójkąty.  Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika.  Podawać lekko ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.